asdesign 95 - birou arhitectura

O casa cu tei si o breasla cu probleme

pag.1pag.  2  |  pag. 3


Globalizarea si integrarea - Aparatorii neconditionati ai mititeilor, in lupta cu hamburgerii, ar trebui sa ia in considerare si “curatenia” din wc-urile restaurantelor autohtone in comparatie cu cea din wc-urile Mc Donalds. Gandindu-ma la o altfel de curatenie cred ca respectarea legilor va impune imbunatatirea calitatii actului de creatie in arhitectura. Astazi incercarile autohtone de a proiecta si construi cladiri se desfasoara intr-un context dominat de legi aplicate arbitrar, dand astfel nastere, uneori, unor imagini halucinante. Ati putea sa spuneti ca se poate si mai rau si sa va amintiti prabusirile uluitoare ale unor imobile intregi in Turcia  “din senin”, fara nici o cauza obiectiva externa. Pur si simplu au fost adaugate, din considerente comerciale, etaje suplimentare unor structuri calculate  pentru o sarcina limitata la inaltimea initiala. Probabil aceasta este expresia triumfului suprem al nelegii asupra legii. Realizarea unor cladiri importante la Bucuresti, Timisoara sau Cluj de catre nume de prima marime in arhitectura internationala, disparitia granitelor geografice in plan arhitectural ca si in plan legislativ si participarea la un mare spectacol international cred ca vor influenta mai degraba pozitiv decat negativ viata oraselor noastre. De fapt la scara nationala am mai beneficiat o data de un context favorabil, in perioada interbelica, atunci cand s-a facut o racordare la pulsul european, iar rezultatele le putem aprecia si astazi, mai ales in Bucuresti.
Si Casa cu tei - Pana la integrare si globalizare ne facem si noi meseria cum credem mai bine. Casa, in putine cuvinte cred ca este transformarea unui demers pragmatic supus aproape exclusiv rigorilor capitaliste - in care nu-i asa, trebuie sa dai cat mai putin si sa obtii cat mai mult - intr-o “nebunie” in care impreuna cu beneficiarul am alunecat si ne-am “emotionat”, daca ar fi sa-mi aduc aminte de profesorul meu, arhitect V. Simion. Volumele care se lasa incet descoperite, sunt taiate de ochiuri de lumina si finisate in culori si texturi diferite, dupa o logica compozitionala, pe care o poti gusta in timp ce percepi spatiul in miscare. Exista un egoism al casei din acest punct de vedere: din cele doua paliere de perceptie dinamica unul la nivelul strazii si celalalt din imediata vecinatate a casei, numai primul este accesibil tuturor. Miscarea in  interiorul proprietatii dezvaluie perspective dinamice si diferite care sunt “consumate” doar de proprietar. Intrarea se face printr-un un spatiu unde exteriorul se intrepatrunde cu interiorul. Odata intrat in curte, parcurgi aleea ce margineste rampa – care se unduieste lasand loc celor doi tei ce strajuiesc casa – pentru a fi preluat de accesul cu pereti pe doua laturi si jumatate si cu copertina din metal si sticla, care te apara si te lasa liber inca in natura.Ajuns in casa, scara - elementul central al compozitiei interioare - te invita, dar te si lasa sa simti spatiul in care evolueaza, ba chiar sa zaresti si exteriorul prin peretii vitrati deschisi catre gradina din spatele casei. Optand pentru ascensiune ajungi la etaj in zona de noapte care este desfasurata in jurul scarii dominata la randul ei de un luminator.
 

office services projects awards press contact home
"
Architecture not only mirrors the times;   it must also offer criticism of the times."    Tadao Ando      |                      2012 © Asdesign 95