asdesign 95 - birou arhitectura

O casa cu tei si o breasla cu probleme

 

pag.1
pag.  2  |  pag. 3Fotbalul, politica, arhitectura si alte hobby-uri la romani
- Se spune ca toata lumea se pricepe la fotbal si la politica. Adica oricine poate sa alcatuiasca o echipa care sa joace mai bine decat cea alcatuita de antrenor sau sa ia o pozitie mai corecta intr-o problema de stat decat o face un politician profesionist. Exista din fericire, un sistem de accesare care impiedica aceste demersuri neprofesioniste sa se concretizeze. Se poate observa ca pretentia de a te pricepe la activitatile de mai sus nu este falimentara. Atata timp cat nu poti sa-ti pui in practica  “priceperea” ramai in zona ludicului si in consecinta inofensiv. Ceva mai complicat este sa-ti arati priceperea in medicina sau avocatura. Aici temerarii, atatia cati sunt, risca sa plateasca scump convingerea atat de persistenta la noi, ca un profesionist a invatat si muncit pentru a se desavarsi, inutil. Eventualele consecinte imediate ii lecuiesc rapid de ideea ca daca isi pun ei mintea, pot s-o faca mai bine si chiar cu economie de bani. In arhitectura situatia se relaxeaza iarasi ca in cazurile fotbalului si politicii cu mentiunea ca aici amatorul, nu numai ca reuseste sa-si “proiecteze” casa dar isi poate pune – cu ajutorul arhitectului deprofesionalizat – in executie “opera” cu consecinte dramatice pentru imaginea oraselor noastre. Este evident ca sistemul de aparare al “organismului” nostru nu s-a maturizat si astfel sunt posibile astfel de infractiuni estetice.
Originile “profesionalismului” - In ’95 cand m-am intors in Romania m-a socat o imagine care se multiplica pe multe stradute ale Bucurestiului. Un numar imens de Dacii cu capota ridicata erau “reparate” de proprietari sau de prietenii acestora fara conditii adecvate si fara scule profesioniste. Era semnul cel mai sigur ca romanii isi pierdusera orice respect pentru cel care produsese masina si pentru cel care ar fi trebuit sa o repare. Aveau sentimentul ca nu mai riscau aproape nimic carpindu-si singuri automobilul. Probabil ca practica le confirma acest lucru.
Lumea “nevazatorilor” in arhitectura
- De ce se construiesc atatea cladiri, fara prezenta reala a arhitectului in procesul de creatie si executie, in Bucurestiul de astazi? Sa fie vorba de aceeasi lipsa de respect, datorata detectarii lipsei de profesionalism, si in ceea ce ne priveste pe noi arhitectii? sau sa fie vorba doar de faptul ca pedeapsa pentru faptas este “invizibila” –adica nu vede ca si-a construit o casa proasta si urata? Acceptand interpretarea, se poate distinge o lume a lor a “nevazatorilor”, care isi construiesc case, apeleaza la promotori imobiliari ca ei, citesc reviste scrise si editate deasemenea de “nevazatori”, participa la expozitii organizate tot de “nevazatori” si culmea, primesc si premii, de obicei decernate de revistele mai sus mentionate. Probabil o sa credeti ca sunt premiati chiorii. Eroare. Intotdeauna sunt premiati autorii celor mai mari grozavenii. 

office services projects awards press contact home
"
Architecture not only mirrors the times;   it must also offer criticism of the times."    Tadao Ando      |                      2012 © Asdesign 95