asdesign 95 - birou arhitectura

Arhitectul este avocatul beneficiarului                                                                                                                                         

Conotatiile pozitive degajate de aceasta formula ar putea inregistra consistenta ca urmare a promisei schimbari in ceea ce priveste netolerarea coruptiei in lumea administratiei locale. In calitate de arhitecti sa fim oare mai putin intrebati in viitor daca putem “aranja” cu autoritatile  obtinerea avizelor si a autorizatiei pentru suprafete sau inaltimi mai mari decat cele prevazute legal? Sau daca putem “aranja” obtinerea acestor avize si a autorizatiei intr-un timp rezonabil?
De fapt, ce ascund aceaste intrebari ale beneficiarilor nostri, adica a d-voastra, cei care consultati aceasta revista? Recunoasterea fara echivoc a faptului ca profesionalismul arhitectului roman se masoara in functie de complicitatea acestuia cu reprezentantii primariilor. De ce miza este mentinuta la un nivel atat de meschin? Multor arhitecti ne-ar placea sa raspundem ca cei interesati in sensul asta sunt doar functionarii. Realitatea este completata insa si de arhitectii care, datorita pozitiei dobandite in sistem sau a abilitatilor exersate in atatia ani de practicare a traficului de influenta, exceleaza in acest domeniu ocult.
Totusi, ce-ar putea schimba o reducere a coruptiei in domeniu? Direct sau indirect selectia arhitectilor de catre investitori ar fi astfel bazata pe criterii ce vor tine mai mult de abilitatea acestora de a obtine cele mai bune rezultate in cadrul legii ca un adevarat avocat si nu incalcand-o. Beneficiile vor fi - veti spune - la o scara redusa, respectiv arhitectii virtuosi vor realiza mai multe lucrari in detrimentul “aranjorilor” de profesie. Dar nu uitati consecinta acestei consecinte: nivelul general al constructiilor - de care suntem cu totii atat de nemultumiti astazi - se va imbunatati si astfel se va apropia de cel european.
Pentru ca este bine sa nu ne inselam singuri, derapajele si complicitatile inregistrate in procesul autorizarii cladirilor se regasesc in devierile de la bunul simt si de la bunul gust constatate de catre noi toti in realitatea urbana de azi a Bucurestiului. A rezolva cerintele investitorului la cel mai inalt nivel si a respecta legea in acelasi timp este spiritul in care trebuie indrumati tinerii arhitecti de astazi. Acelasi mesaj trebuie trimis si catre investitor. Acesta va fi dispus sa asculte argumentul cu o singura conditie: concurenta lui directa sa fie obligata la randul ei sa respecte regulile jocului  - adica legea.office services projects awards press contact home
     2012 © Asdesign 95