asdesign 95 - birou arhitectura




Intre Bucurestiul interbelic si Romania 2007
                                                                              





C
omanda - Proiectarea unui imobil de locuinte constand in doua apartamente, fiecare cu un spatiu amenajat la exterior, deservite de spatii comune: curte de acces, scara si lift, parcarea subterana si centrala termica, pe un teren de 230 mp cu deschiderea la strada de 11.75m . Iar ceea ce era cel mai important, totul urma sa se desfasoare intr-un buget foarte bine chibzuit. Asta pentru ca, daca la sfarsit, eventual, te asteapta critica sa discute in termeni conceptuali si formali despre casa realizata, la inceput aproape tot ce conteaza sunt aspectele pragmatice. Adica cum raspunzi mai avantajos, pentru beneficiar, constrangerilor urbanistice si economice: inaltime maxima, ocupare teren maxima, pret minim pe metru patrat, etc. Constrangerile birocratice si cele tehnologice esti nevoit sa ti le asumi, in conditile in care, de cele mai multe ori esti singurul care le cunoaste.
Contextul urban - Negulescu este o strada, situata intre Calea Dorobantilor si Calea Floreasca, relativ ingusta cu o latime de 7 metri carosabil si doua trotuare de doi metri fiecare. Fronturile sunt construite intr-un regim de aliniere fara retragere de la strada, cu un regim de inaltime cuprins intre P+2 si P+4 retras, cu un POT intre 65 si 80%. Presiunea din partea investitorilor din zona, sesizabila inca din vremea proiectarii, de a se forta construirea unor cladiri cat mai mari, pe orizontala dar mai ales pe verticala, isi gaseste, pentru vizitatorul de astazi, o expresie aproape finala. Supusi acelorasi cerinte, am incercat sa pastram o scara urbana corecta folosind o succesiune de retrageri la ultimele nivele. Vecinatatile existente cu imobile la stanga si la dreapta respectiv partial calcan stanga si calcan dreapta au impus o planimetrie particulara. Dispunerea in plan dar si pe verticala a functiunilor cu rezolvarea in duplex a apartamentelor a fost o alta consecinta importanta a contextului urban.
Contextul biocratic - O multime de cerinte, documente, declaratii, proiecte, verificari, expertizari, avize, autorizatii si aprobari solicitate care dau impresia cuiva din afara sistemului ca nu pot trece prin sita, decat adevaratii profesionisti. Realitatea, deseori grotesca, construita in baza acestei supravegheri este insa cea care tradeaza lipsa de eficacitate, suplete si inteligenta a sistemului. Aceste carente, obliga arhitectul profesionist sa investeasca timp si munca in aspecte care greu pot sa-si gaseasca o acoperire profesionala, iar pe de alta parte, permit neavenitilor sa construiasca aproape tot ceea ce vor, cum vor.

office services projects awards press contact home




"
Architecture not only mirrors the times;   it must also offer criticism of the times."    Tadao Ando      |                      2012 © Asdesign 95