asdesign 95 - birou arhitectura
Arhitectura romaneasca are nevoie pentru a evolua de o presa de specialitate puternica si credibila. Unii ar putea spune ca ea exista deja. Nume ca Igloo, Zeppelin, Arhitectura sau Arhitext ar parea sa le dea dreptate. O privire scurta inspre ceea ce se intampla in anii ’90, ne-ar putea face sa ne simtim chiar foarte multumiti cu ce avem astazi. Atentie insa, noi venim de foarte departe…
Si lumea nu sta pe loc.

Pentru a facilita accesul arhitectilor tineri si talentati la proiecte, pentru a salva de la disparitie birouri de arhitectura excelente si in final pentru a determina o apropiere a arhitecturii noastre de cea din Vest,  eu cred ca presa de arhitectura ar trebui sa "opereze" si asupra zonelor bolnave ale organismului profesional autohton. Doar astfel isi va putea conserva forta innoitoare.

Orientarea catre o presa pozitiva este in principiu una corecta. Problema este ca daca ea este aproape in totalitate pozitiva iar aspectele critice sunt ascunse in spatele prieteniilor, intereselor si a solidaritatii de breasla, ea pierde din credibilitate. In zona publicului educat care nu este de specialitate. Si in zona arhitectilor. Adevarati. Daca totul este fara cusur, atunci cum explicam rateurile

office services projects awards press contact home

                                                                                                                                                      
arhitecturale si urbanistice atat de evidente din Bucuresti? Cine le-a proiectat, cine le-a aprobat/avizat/incurajat/autorizat? Sunt de vina numai ceilalti?

In acelasi timp, nu cred intr-o realitate alb/negru. Ca unii arhitecti participa la abuzuri iar altii sunt neprihaniti. Cred insa, ca fiecare dintre noi reprezinta un amestec complicat de parti bune si mai putin bune. Rolul presei este tocmai acesta: prin prezentarea mai completa si mai nuantata a realitatii, cu bune si cu rele, sa contureze profilele reale ale arhitectilor si birourilor de arhitectura din Romania si nu profile de basme moderne cu staruri de arhitectura.

Daca acest lucru se va intampla, s-ar putea sa constatam ca in Romania nu doar milionarii pot fi din carton…
  


  Arhitect Bogdan Pop


2012 © Asdesign 95